top of page

Publikacijos

Ką veikia duomenų apsaugos inspekcija pradėjus taikyti BDAR?


Praeitą savaitę pasirodė Inspekcijos statistika apie tai, kaip atrodė jos darbas pirmąjį 2018 m. pusmetį. Šiaip turbūt retam žmogui ši informacija pasirodytų aktuali, jei ne BDAR taikymas, prasidėjęs gegužės 25 d. Ypač pirmosiomis savaitėmis, o ir dabar, nežinomybė dėl Inspekcijos požiūrio į pažeidimus buvo viena karščiausių temų. Tai neturėtų stebinti nė vieno, kai Reglamentu įtvirtintos baudos kalba ne apie šimtus ir net ne tūkstančius, o milijonus eurų. Nori nenori, o kiekvienas pradeda galvoti apie tai, kiek konkurentų ir nepatenkintų buvusių darbuotojų turi savo sąskaitoje, ir kokia tikimybė, kad kuris nors iš jų nuspręs kreiptis į Inspekciją dėl vieno ar kito jiems žinomo tavo paklydimo. Peržiūrėjus (šiaip gana neišsamią) pirmąją statistiką, pirminis vaizdas pradeda ryškėti. Inspekcijos deklaruotas patarėjos, o ne baudėjos scenarijus, atrodo pildosi. Skaičiai kalba patys už save:

SKUNDAI: per 6 mėn. iš viso išnagrinėta 312 asmenų skundų, tuo tarpu nuo gegužės 25 d. (t.y., pradėjus taikyti BDAR) jų gauta jau apie 150. Net trečdalis išnagrinėtų skundų buvo dėl tiesioginės rinkodaros.

TIKRINIMAI: iš viso atlikti 122 duomenų valdytojų tikrinimai, tuo tarpu Inspekcijos nurodymus gavo 20 įmonių. Nurodymai pateikti dėl: 1. neteisėto asmens duomenų tvarkymo 2. organizacinių, techninių priemonių 3. duomenų tvarkymo principų 4. duomenų teikimo 5. duomenų subjektų teisių. Inspekcija nedetalizuoja, kiek tikrinimų buvo atlikta jau taikant BDAR ir kokia Inspekcijos pateiktų nurodymų dalis tenka būtent šiam laikotarpiui. O būtų labai įdomu sužinoti :)

DUOMENŲ APSAUGOS PAREIGŪNAS: kolkas apie šio pareigūno paskyrimą pranešė 685 organizacijos, kurių didžioji dauguma verčiasi prekių ir paslaugų teikimo veikla, toliau eina valstybės institucijos ir įstaigos, o taip pat sveikatos priežiūros, finansų institucijos, švietimo ir kultūros bei teisėsaugos ir teisėtvarkos veikla besiverčiančios organizacijos. Skaičiai gana nedideli pirmiausia todėl, kad toli gražu ne visi supranta, kam duomenų apsaugos pareigūnas apskritai yra reikalingas ir tuo labiau kam jis yra privalomas.

Į šį ir kitus klausimus laikui bėgant atsakys besiformuojanti praktika, o kolkas siūlau apsilankyti Inspekcijos puslapyje, kurioje rasite likusią statistikos dalį.

Populiariausi
Archyvas
bottom of page